[Logotyp JIC Media AB]

JIC Media AB, Lindholmsvägen 22, S-417 57 Göteborg
Telefon: +46 (0)31 23 77 50 Mobil: +46 (0)708 23 77 51
Epost: info@jicmedia.se

 Hem   Journalistik   Projekt   Medieträning   Om JIC Media   Kontakt 
 

Frida och Pär valde Svenljunga

Publicerad i Regionmagasinet 2002-07-05

Det gick fort. Bara några mil bort, efter första besöket, visste de vart flyttlasset skulle gå efter avslutade studier. Det var bemötandet i skolan, av rektorn och kollegorna, som fick lärarparet Frida och Pär att bestämma sig för Svenljunga.

Nu tar de emot vid vägs ende, i det vackra gula trähuset, omgärdat av skog, gröna ängar och stora lönnar. Den röda ladan intill har plats för hyresvärdens kossor, ett par katter och en dröse kattungar. Förrådet härbärgerar alla nödvändiga attiraljer för snöröjning och vedeldning. Men vintern känns tack och lov avlägsen. Den stilla svenska sommardagen ger precis den ljuvliga inramning som man kan önska sig när semestern just börjat.

- Vi tycker om att komma hem till lugnet här ute - och Svenljunga är inte alls för litet för oss. Vi kunde ha valt att slå oss ner utanför någon större stad. Men vi har ju inget egentligt behov av att gå ut på kvällarna.

Frida Pettersson är 26 år och hennes Pär Bergström 28 år. De har bott ihop sen våren 99. Deras vägar - Pär kommer från Bodafors i Småland och Frida Från Tibro i Skaraborg - korsades när de började studera på lärarhögskolan i Jönköping några år tidigare.

Som blivande högstadielärare med matte och no-ämnen blev de uppvaktade och hade därför själva en del att säga till om när det gällde val av arbetsplats.

De for på intervjuer till orter som Falkenberg, Götene och Ullared. I bilens baksäte låg broschyren från Svenljunga, ett samhälle de tänkte passera i förbifarten.

Men lilla Svenljunga blev tvärt emot alla föreställningar en vändpunkt i parets liv.

- Mogaskolan var så fin och välbevarad, inget klotter, lugnt i korridorerna - och bemötandet så vänligt och trevligt. Ingångslönen var dessutom över tusen kronor högre än på andra håll. Vi bestämde oss mer eller mindre på en gång, säger de två, inflikande i varandras tal.

Efter styvt ett och ett halvt år i Svenljunga har du hunnit bli hemtama och snudd på offentliga personer. De flesta känner eller känner igen det nya lärarparet, definitivt skolans alla ungdomar och deras föräldrar. Mogaskolan har 18 klasser och närmare 500 elever.

- Här går alla slags elever, från alla samhällsklasser, både trygga flickor och pojkar och barn som har det svårt. Fast några verkliga storstadsproblem eller segregation upplever vi inte.

- Visst finns här nationella strömningar, men jag märker inte av någon uttalad rasism. Det känns som våra elever trivs och det visar ju också våra undersökningar, säger Frida. Hon är klassföreståndare för en sjua. Pär har en åtta. Båda undervisar i matematik och no-ämnen i alla tre årskurserna. De är ett samstämt par, som vet vad de tycker och som vågar ha uppfattningar.

- Att vara den där unga populära läraren, som ska vara alla till lags, det har jag inget behov av, säger Frida. Hon strävar istället efter att vara hård och rättvis, fast stämningen måste vara glad och det ska vara lätt att skratta.

- Jag försöker inspirera eleverna, särskilt tjejerna, att gilla mattematiken, genom att göra ämnet så vardagsnära som möjligt, och sedan också få dem mer teknikintresserade.

Under våren har hennes arbetslag haft ett elevprojekt med två åttor som handlat om vad som behövs för att ungdomarna ska vilja stanna kvar i Svenljunga.

Vad är då Frida och Pärs svar?

- Bra arbetsplatser är förstås nödvändiga. Det måste också finnas fritidssyselsättningar. I dag har vi bara en fritidsgård och det räcker inte. Vissa idrottslokaler, för till exempel spinning och gym, behöver byggas ut och fräschas upp. Dessutom är både bredband och bussförbindelserna till Borås av betydelse. Det kulturella utbudet är inte så stort, men biografen är fin och man kan spela teater i den.

Före egen räkning tycker de två att avståndet till föräldrar och släkt är aningen för långt. Den dagen det finns småbarn i familjen kan två timmars bilresa komma att vara för mycket.

Men de tänker vänta med att skaffa barn. Det är tillvaron här och nu och byggandet av nya nätverk som prioriteras.

- Vi har lovat oss själva tre till fem år i Svenljunga, minst.