[Logotyp JIC Media AB]

JIC Media AB, Lindholmsvägen 22, SE-417 57 Göteborg
Telefon: +46 (0)31 23 77 50 Mobil: +46 (0)708 23 77 51
Epost: info@jicmedia.se

 Hem   Journalistik   Projekt   Medieträning   Om JIC Media   Kontakt 
 

Monica Hirsch, journalist

Har arbetat som nyhetsjournalist och allmänreporter i över 20 år. Började på Expressen i Stockholm i början av 1970-talet och fortsatte sedan på GT i Göteborg. Gjorde bland annat uppmärksammade samhällsreportage och serier för nyhetsredaktionen.

1987 chefredaktör för Volvos internationella magasin, Volvo Monitor, med fokus på industrins frågor.

1990 uppdrag som projektledare, det kreativa och administrativa, för Volvokoncernens deltagande på världsutställningen i Sevilla i Spanien, Expo '92.

1991 sa upp sig på AB Volvo för att återgå till journalistiken, slutförde projektledarskapet med världsutställningen på konsultbasis. Därefter arbete som konsult för främst Volvo Aero men också andra företag i Volvokoncernen i ett par år.

1994 och 1995 TV-serien Bilkriget, en dokumentär i fyra avsnitt om konkurrensen i den globala bilindustrin. Svarade för idé, manus, regi. Peter Östlund filmade. GötaFilm och SVT producerade. Serien, som såldes till de nordiska länderna och visades i svensk television 1996, fick bra press och mycket höga tittarsiffror.

1996 - 2001 publicerade en rad artiklar och reportage i dagspress (GP, GT, DN, Metro) samt i vecko-, bransch- och företagsmagasin, utvecklade tidningsprojekt, gjorde skrift om och för Backa Teater, föreläste.

2002 - 2015 dokumentär reportageserie, dokumentära personliga berättelser, dokumentärfilmen Bara dom inte dödar mig, böckerna Bara dom inte dödar mig och Jag tänker på det som varit varje dag samt artiklar om Rwanda på uppdrag av Levande historia i Göteborg och Vårt Göteborg. Dokumentärfilmen Öppet fönster, på uppdrag av Göteborgs Stad Örgryte, reportagefilmen Frukostklubben, på uppdrag av Senior Göteborg, Göteborgs Stad. Reportageserien Det tysta arvet i Svenska Dagbladet. Den romska sagoboken Det var en gång det som inte var, i samarbete med Bagir Kwiek och med illustrationer av Jonas Rahm, producerad av JIC Media och utgiven av Kabusa Böcker, på svenska och romani chib.

Aktuellt:

  • Det tysta arvet. En bok om romer under Förintelsen, med autentiska berättelser, historiska avsnitt samt både nytagna och arkivbilder. Stöds av Statens kulturråd och Levande historia i Göteborg.