[Logotyp JIC Media AB]

JIC Media AB, Lindholmsvägen 22, SE-417 57 Göteborg
Telefon: +46 (0)31 23 77 50 Mobil: +46 (0)708 23 77 51
Epost: info@jicmedia.se

 Hem   Journalistik   Projekt   Medieträning   Om JIC Media   Kontakt 
 

Aktuellt

 

DET TYSTA ARVET - en bok om romer under Förintelsen

Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget. De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt avrättas.

Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia, romernas förintelse. Boken innehåller också fakta i historiska avsnitt.

I två års tid har Monica Hirsch, journalist, Maja Kristin Nylander, fotograf och Ingrid Schiöler, sakkunnig, arbetat för att dokumentera romers minnen från andra världskrigets Europa. Boken finns att beställa på bl.a www.bokus.com och www.adlibris.com/se
Bata och Nikola. Deras
mamma skadades för livet i
koncentrationslägret Jasenovac
i Kroatien.


Mattias farmor talade aldrig
om att hon var rom och hur
hon överlevde i Bergen-Belsen.
I dag vet Mattias.


Rozalia var 10 år när hennes
mamma tillfångatogs. Hon blev
lämnad ensam med sina två
yngre systrar.

Pressröster om Det tysta arvet

"Hirsch gör i sin författargärning sällskap med bland andra Elie Wiesel och i Sverige, Jonathan Freud." Salomon Schulman, Sydsvenskan.
"Gripande om nazisternas folkmord på romer." Qia Rindevall, Journalisten.
"Boken är välskriven och tar upp romernas glömda historia. En allmänmänsklig bok som också kan appliceras på situationen i Europa idag." Pia Holmström, BTJ.
"I en tid då deras (romernas) roll i Sverige är mer omdebatterad än på länge blir "Det tysta arvet" ett vältajmat inlägg i debatten." Hans Larson, TT.
"Tillsammans med fotografen Maja Kristin Nylander har hon (Monica Hirsch) gjort en av de bästa böcker jag läst om förföljelsen av det romska folket under andra världskriget." Gunilla Lundgren, É Romani Glinda.
"De rakt nedskrivna berättelserna tillsammans med närgånget porträttfoto och historiska arkivbilder gör folkmordet konkret och personligt, närvarande mer än 70 år senare." Patrik Persson, Fria Tidningen.

DET VAR EN GÅNG DET SOM INTE VAR - sju romska sagor

”Längst upp i bergen rinner mitt ursprung. Där mellan de förälskade bergen finns min källa med vattnet som kan bota din mor. Men jag varnar dig min son, de två bergen är mycket kära och kysser varandra hela tiden. De krossar allt som försöker komma emellan dem."

Så inleds den magiska sagan om De förälskade bergen som tillsammans med ytterligare sex berättelser tar oss in i en ny och färgstark romsk sagovärld.

Nu finns de för första gången samlade i denna spännande, tänkvärda och humoristiska bok, där den som är svag, kämpar i underläge och överlistar makten vinner.

Bagir Kwiek och Monica Hirsch samlade in och bearbetade sagotexterna, Jonas Rahm gjorde illustrationerna. JIC Media producerade boken som ges ut av Kabusa Böcker.


Bagir Kwiek och Monica Hirsch                Bild: Kajsa Juslin

Invigningen av Vi är romer på Göteborgs Stadsmuseum

"En rik, magisk och humoristisk romsk berättartradition har samlats ihop och bäddats in i en vacker sagorbok ... Det här är en unik högläsningsbok som jag varmt vill rekommendera!" Eva Pennegård, BTJ

"En vacker sagobok som är lättläst utan att bli tråkig, dessutom i lagom stort format för att bilderna ska komma till sin rätt." Karina Sundkvist, Piteå-Tidningen

"En påkostad bok. Stor till formatet, vackert formgiven, välskriven och rikt illustrerad." Åsa Warnqvist, Svenska Dagbladet

 

ARTIKELSERIE - om att vara barn och barnbarn till överlevande från folkmord

Deras föräldrar lyckades undkomma några av de mest fasansfulla övergrepp vi känner till. Nu berättar barn och barnbarn hur det är att växa upp i familjer när allt ska tystas ner och glömmas, både hemma och i samhället runt omkring.

I Suzannes familj pratade de aldrig om det som hänt, tystnaden blev till sår i flera generationer. Josef behövde få hela föräldrarnas historia för att kunna gå vidare i sitt eget liv. Judith förstod redan som liten flicka att hennes pappa varit med om något hemskt.

Barn till överlevande från krig och folkmord präglas av sina föräldrars och förfäders historia, oavsett om den berättas eller inte. Det som inte sägs överförs som en hemlighet med känslor och attityder - även om barnen är födda långt senare på en annan plats. Dessa barn, den andra och tredje generationen, blir bärare av vad frilansjournalisterna Monica Hirsch och Helena Östlund kallar Det tysta arvet. Läs mer i Svenska Dagbladet.

Suzanne Khardalians farmor var en av alla tusentals armeniska kvinnor med märkliga tatueringar. Det pratade man aldrig om. Runt hennes farmor fanns bara en tystnad fylld av skam och sorg som fördes över till nya generationer. Bilden tillhör Suzanne Khardalian.


 

JAG TÄNKER PÅ DET SOM VARIT VARJE DAG

En reportagebok med tio livsberättelser

Ingenting i deras yttre avslöjar vad de gått igenom. Men tiden läker inte alla sår. Smärtsamma minnen väcks lätt till liv och gör ont. Deras livshistorier innehåller mycket dramatik och stort lidande, men också anpassning, kärlek och en stark överlevnadsvilja. FN:s mänskliga rättigheter löper som en röd tråd genom hela boken, som är skriven på uppdrag av Levande historia i Göteborg för att användas i skolundervisningen.

 

BARA DOM INTE DÖDAR MIG - en reportagebok för skolungdomar

I boken Bara dom inte dödar mig berättar först Jerzy Lipchytz och sedans hans fru Teodora hur de på var sitt håll klarade sig under Förintelsen, två parallella livsöden.Det var ett mirakel att de överlevde och hittade tillbaka till varandra och kärleken. Boken används i skolundervisningen. Boken kan beställas här.

 

FRUKOSTKLUBBEN

Reportagefilm om ett gäng äldre som träffas och äter frukost tillsammans

Varannan onsdag träffas de och äter frukost tillsammans, tack vare att Hemtjänsten på Vallgatan i centrala Göteborg tog initiativet och nu dukar upp i sina lokaler. I filmen möter tittarna Margit, Leif, Pelle och Karin, som trots hög ålder och sjukdom har sitt goda humör i behåll. Maricris, Carita, Björn, Hanna och Jack ger alla mycket av sig själva i arbetet på hemtjänsten. Filmen är gjord på uppdrag av Senior Göteborg, Göteborgs Stad, som behövde en film om de äldres matsituation. Det blev ett både roligt och vemodigt reportage. Maten smakar bättre när den kryddas med gemenskap. Filmen ska användas i utbildningssammanhang.

 

ÖPPET FÖNSTER

Dokumentärfilm om livet på några äldreboenden i Göteborg

Öppet fönster är en annorlunda och kärleksfull dokumentärfilm om livet på några äldreboenden i stadsdelen Örgryte i Göteborg. Den är gjord med värme och omtanke, och innehåller både glädje och humor. Men filmen visar också den krassa verkligheten och väjer inte för obekvämligheter och kritik. Respekt och värdighet genomsyrar produktionen. Filmen är producerad på uppdrag av Göteborgs Stad Örgryte.

 

BARA DOM INTE DÖDAR MIG- en dokumentärfilm

I dokumentärfilmen Bara dom inte dödar mig, berättar Jerzy Lipchytz hur han överlevde både Förintelsen och Stalins utrensningar. Filmen är gjord på uppdrag av Levande historia i Göteborg och används i undervisningen. Den finns på svenska och engelska och visades på Internationella dokumentärfilmfestivalen i Stockholm våren 2005. Beställ här för visning.

 

Reportage och artiklar

Reportage och artiklar till tidningar, bransch- och företagsmagasin. Sök i Mediearkivet, Presstext, Google.


Några tidigare större projekt

 

BILKRIGET

Bilkriget, en TV-serie om globalisering och konkurrens bland världens största bilindustrier. Den visades i Sveriges Television, som producerade tillsammans med GötaFilm. Bilkriget bygger på idé och manus av Monica Hirsch, som genomförde den i samarbete med Kicki Hultin, SVT. Helena Östlund, Reportagebörsen, ansvarade för research. Peter Östlund svarade för fotot.

"Bilkriget, en reportageserie som visas fyra kvällar i följd i tvåan nästa vecka, start i morgon kväll, KAN vara det mest angelägna som visas i TV nästa år." Stephan Lövgren i GP

BACKA TEATER

Backa Teater var under åren 1997 - 1999 nationell scen för barn- och ungdomsteater. Monica Hirsch var redaktör för en publikation som berättar om de spännande teateråren och producerade tillsammans med teatern denna skrift, som i text och bild, beskriver teaterns arbete.

 

EXPO '92

Expo '92, världsutställningen i Sevilla i Spanien. Monica Hirsch var projektledare för Volvokoncernens deltagande och arbetade som kreativt och administrativt ansvarig med projektet under två års tid. Trans Vision Volvo bestod av två delar, utställning i tre tidsperspektiv och seminarier. Ett internationellt miljöseminarium, som leddes av dåvarande koncernchefen Pehr G Gyllenhammar, invigde Volvos närvaro.

Volvokoncernen var först ut på plan bland deltagarna från svenskt näringsliv. Trans Vision Volvo visades i den svenska paviljongen i 14 dagar.

 

VOLVO MONITOR

Volvo Monitor var ett internationellt månadsmagasin och gavs ut under fem och ett halvt år på 1980-talet. Tidningen kan betraktas som ett unikt experiment i näringslivet. Den leddes av erfarna journalister och hade inget redaktionsråd. Informationsdirektörer och VD:ar lade sig inte i arbetet. Tidningens uppgift var att spegla Volvokoncernen i ett brett internationellt och relevant sammanhang, för alla som arbetade i koncernen och för andra intresserade. Monica Hirsch rekryterades till dess nystart hösten 1984, fick stort gehör för idéer och blev 1987 chefredaktör. Tidningen blev under sina år framgångsrik men nådde ändå vägs ende vid årskiftet i 1989/1990. Det skapade rubriker som "Volvos flaggskepp går i graven".