[Logotyp JIC Media AB]

JIC Media AB, Lindholmsvägen 22, S-417 57 Göteborg
Telefon: +46 (0)31 23 77 50 Mobil: +46 (0)708 23 77 51
Epost: 

 Hem   Journalistik   Projekt   Utbildningar   Om JIC Media   Kontakt 
 
Pressen om Bilkriget:

Tjejerna mitt i bilkriget

Årets första vecka gör TV 2, som TV 2 heter numera, en jättesatsning på "Bilkriget" - kampen mellan världens bilindustrier. Fyra kvällar i rad med start på nyårsdagen. Kvinnor får en stor roll i serien och det är också två kvinnor, som ligger bakom både idén och reportagen.

"Bilkriget"

TV 2 måndag-torsdag

De två är Monica Hirsch och Kicki Hultin, båda erfarna journalister - som inte kände varandra innan det här projektet kom igång.

Monica Hirsch har själv varit knuten till bilindustrin, Volvo, i många år. Hon var bland annat chefredaktör för tidningen "Monitor" men är numera frilans. Det är hon som står för idé och manus. Kicki Hultin, gift med Harald Treutiger, har vi sett i rutan många gånger, bland annat i "Glashuset" och tillsammans med sin man. Hon svarar för reportagen.

- Tanken med den här serien är att visa upp ett skeende som pågår men kanske inte så många tänker på, säger Kicki Hultin. Så serien handlar inte bara om kriget mellan bilindustrierna utan också om människans förhållande till bilen ur olika aspekter. Vi visar också styrkeförhållandet mellan Europa och Asien.

l Är du och Monica bilhatare?

- Inte alls! Vi har två bilar i min familj och Monica har också bil.

l Hur många länder har ni besökt för den här serien?

- Avstampet är i Sverige men vi har varit i Korea, Japan, USA och i flera europeiska länder. Och vi får möta verkliga höjdare - som till exempel Louis Hughes, Saabs styrelseordförande, som väntas ta över chefskapet för GM-jätten.

Men i centrum för varje avsnitt står en kvinna. Först ut är Anette Åkesson, 30, som jobbar på Volvo Torslandafabriken. I de tre följande träffar vi Helene Bogren, 30, designer på Saab i Trollhättan, bilkåristen Ulla Blomkvist, 76, och Elin Andersson, 23, som är aktiv i Fältbiologerna i Stockholm.

Andra kvinnor som gillar bilar

  • Ursula Wirth, 61, exrallystjärna
  • Evy Rosqvist, 66, exrallystjärna
  • Pat Moss-Carlsson, 60, exrallystjärna
  • Laila Westersund, 53, revyartist
  • Mona Krantz, 64, programledare